Křupavé na povrchu, vláčné uvnitř, a ta opečená semínka, mňam! Chuti domácích čerstvých celozrnných rohlíků se prostě nic nevyrovná. Nejlépe chutnají s domácím sýrem nebo jen tak s máslem.
Ingredience
- 240 gramů
pšeničné mouky celozrnné hladké
Pšeničná mouka celozrnná hladká bio
25,90 Kč - 200 gramů
špaldové mouky celozrnné hladké
Špaldová mouka celozrnná hladká bio
není skladem
- 100 gramů
ovesných vloček jemných
Ovesné vločky jemné bio
není skladem
- 11 gramů
himalájské soli jemné
Himalájská sůl růžová jemná
není skladem
- 3 lžíce
oblíbených semínek (lněná, dýňová, slunečnicová, sezam atd.)
Len hnědý bio
24,90 Kč - 300 mililitrů vlažné vody
- 60 gramů másla nebo ghí
- 6 gramů sušených kvasnic
- 1 ks vejce
Postup
Z pšeničné a špaldové mouky, ovesných vloček, soli, vody, másla a sušených kvasnic vypracujeme vláčné těsto. Pokud chceme mít semínka i uvnitř pečiva, přidáme je do těsta, zbytek necháme na posypání.
Těsto dáme na teplé místo a necháme asi 90 minut kynout – po vykynutí by mělo mít zhruba dvojnásobný objem.
Z připraveného těsta vyválíme dvě kulaté placky, asi 1 cm tlusté, které si rozkrájíme na trojúhelníčky. Širší stranou je začneme smotávat do tvaru rohlíků.
Rohlíky pomažeme rozšlehaným vajíčkem, posypeme lněným (nebo jakýmkoli jiným oblíbeným) semínkem a ještě necháme na plechu 15 minut odpočinout.
Pečeme na 180 °C asi 30 minut. Podáváme nejlépe s čerstvým domácím sýrem. Dobrou chuť! :)