Do limonád, čaje, vinného střiku nebo třeba na potření aftů v ústech. Mnoho využití má levandulový sirup, který ve Vratných lahvích prostě milujeme. Zamilujte si ho také! Přípravu zvládne každý, vystačíte si se čtyřmi základními ingrediencemi.
Ingredience
- 22 gramů
sušené levandule
Levandule květ bio
24,90 Kč - 1,5 kilogramu
třtinového cukru přírodního
Třtinový cukr přírodní bio
není skladem
- 2 ks bio citronů
- 2 litry vody
Postup
Příprava domácího levandulového sirupu (medu) je tak snadná! Pojďme na to :) Dva litry vody krátce převaříme a necháme vychladnout. Poté přisypeme celou skleničku (22 g) sušené levandule a dva nakrájené bio citrony i s kůrou. Zamícháme a užíváme si to voňavé spojení.
Celou směs necháme ideálně dva dny louhovat v ledničce, aby se chutě i vůně propojily. Nezapomeneme sem tam promíchat.
Po dvou dnech přecedíme přes plátýnko nebo utěrku a pořádně vymačkáme. Postavíme na plotnu a přidáme třtinový cukr. My jsme přidali 1500 gramů cukru na 2 litry vody, aby byla chuť spíše levandulová než cukrová. Každý ale osladí dle svého gusta :)
Směs zahříváme, dokud se cukr úplně nerozpustí. Ale pozor, nevaříme! Vzniklý sirup přelijeme do lahvičky a skladujeme v chladu, kde vydrží až 4 týdny. Využijeme ho do limonád, čaje, vinného střiku nebo jen tak na lžičku před spaním. Tak na zdraví! :)
Tip: Zbyl vám třtinový cukr? Použijte ho třeba při pečení domácích sušenek.