Jáhelník s jablky považoval už Karel Čapek se svým citlivým žaludkem za nejlepší dietu. Jáhly jsou bezlepkové, zdravé a šetrné pro naše zažívání. Tenhle osvědčený recept můžete péct s jablky, švestkami nebo třeba tvarohem.
Ingredience
- 500 mililitrů mléka
- 100 gramů
jáhel
Jáhly bio
není skladem
- 50 gramů
panely nebo třtinového cukru
Panela bio
26,90 Kč - 3 ks vajec
- 3 ks jablek
Pomůcky
- dortová forma
Postup
Jáhly 2× až 3× spaříme horkou vodou, slijeme a dáme vařit asi na 20 minut do mléka. Dalších 20 minut necháme jáhly dojít pod pokličkou – krásně změknou a nabobtnají. Jáhly jsou přirozeně bezlepkové a šetrné pro naše trávení. Ne nadarmo považoval Karel Čapek jáhelník za nejlepší dietu :)
Do vychladlých jáhel zamícháme změklé máslo, žloutky a cukr. Z bílků si vyšleháme tuhý sníh a opatrně ho vmícháme do směsi.
Těsto nalijeme do dortové formy. Nakrájíme si jablka na tenké plátky a pokládáme je na dort. Pro ještě lepší vůni a chuť můžeme jablka posypat skořicí nebo skořicovým cukrem.
Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 40 minut. Poté dort vyndáme z dortové formy a po vychladnutí servírujeme. Mimochodem, věděli jste, že jáhly jsou loupané proso? :) TIP: Zkuste upéct jáhelník se švestkami nebo tvarohem.