Rostlinné makové mléko chutná skvěle samotné, ale i v müsli kaších nebo třeba kávě. Datle navíc dodají mléku příjemnou sladkou chuť. Pár minut mixování a mléko je hotové. A žádné plýtvání – vymačkanou drť si můžeme dát třeba do snídaňové kaše.
Ingredience
- 50 gramů
nemletého máku
Mák modrý bio
36,90 Kč - 2 ks
datle nebo lžička javorového sirupu
Datle sušené bez pecek bio
není skladem
- 2 hrnky vody
- 1 špetka
soli
Mořská sůl jemná
není skladem
Pomůcky
- plátýnko nebo utěrka
Postup
Do vody namočíme nemletý mák s datlemi a přes noc jej necháme v lednici. Vůně i chutě se krásně spojí a bude se nám se surovinami lépe pracovat. Místo datlí můžeme použít javorový sirup. V takovém případě necháme namočený jen mák a sirup přidáme až při mixování.
Ráno celý obsah přelejeme do výkonného mixéru, přidáme špetku soli (případně javorový sirup, pokud jsme ho zvolili místo datlí) a mixujeme zhruba 4 minuty, dokud se nám nevytvoří krémové rostlinné mléko.
Přecedíme přes plátýnko nebo utěrku. Uchováváme v lednici a spotřebujeme do 2 dnů. Rostlinné mléko můžeme pít samotné, přidat do kávy nebo třeba müsli.
A žádné plýtvání – zbylou drť, která nám zůstala v plátýnku, můžeme přidat do snídaňové kaše nebo bábovky.