Buddha bowl, tedy vlastně takový rychlý zeleninový salát “co dům dal”, je oblíbený hlavně v letních měsících. Miska plná vitamínů v podobě čerstvé i pečené či vařené zeleniny, luštěnin, rýže a dalších dobrot krásně vypadá a ještě lépe chutná! :)
Ingredience
- 100 gramů
cizrny
Cizrna bio
není skladem
- 100 gramů
jasmínové rýže
Rýže jasmínová bio
78,90 Kč - 2 lžíce
slunečnicových semínek
Slunečnice semena loupaná bio
24,90 Kč - 100 gramů
adzuki fazolí
Fazole Adzuki bio
není skladem
- 2 lžíce
dýňových semínek
Dýňová semena bio
39,90 Kč - 1 špetka
soli
Himalájská sůl růžová jemná
není skladem
- 1 ks mrkev
- 1 ks ledový salát
- 100 gramů cizrnového hummusu
- 1 ks salátová okurka
- 3 ks cherry rajčat
- 1 ks avokádo
Postup
Je spousta různých teorií, proč Buddha bowl nese takový speciální název. Jedna z nich tvrdí, že má připomínat naducané Buddhovo bříško. Ať už je to jakkoli, vy se buclatého bříška u Buddha bowl bát nemusíte. Je to totiž miska plná vitamínů a vlákniny v podobě luštěnin, zeleniny, rýže a dalších zdravých dobrot. Vrhněme se na to! :)
Do Buddha bowl můžete dát v podstatě cokoli, co doma najdete. My jsme vsadili na naši osvědčenou klasiku. Cizrnu a adzuki fazole namočíme přes noc do vody, poté vodu vyměníme a vaříme asi hodinu. Solíme až po uvaření.
Uvaříme si také jasmínovou rýži, na pánvi nasucho opražíme slunečnicová a dýňová semínka. Můžeme přidat i jiná oblíbená semínka nebo oříšky.
Salátovou okurku nakrájíme na kostičky, mrkev nařežeme na tenké proužky pomocí škrabky na brambory. Zbytek zeleniny umyjeme.
Všechny komponenty skládáme postupně do misky, přidáme hummus, špetku soli a posypeme čerstvou pažitkou. Ingredience můžeme různě obměňovat – vyzkoušejte třeba Buddha bowl s fazolkami mungo, quinoou nebo kuskusem.
Rychlý, zdravý zeleninový salát je na světě. Dobrou chuť :)
Uvedené ingredience vyjdou na jednu větší porci.