Vánočka s ořechy a ovocem nesmí chybět hlavně o Vánocích. Tohle vláčné těsto ale můžete použít i na velikonoční mazance nebo sladké bochánky. Vydrží krásně měkké i několik dní a pochutná si celá rodina.
Ingredience
- 200 gramů
hladké pšeničné celozrnné mouky
Pšeničná mouka celozrnná hladká bio
25,90 Kč - 200 gramů
hladké špaldové celozrnné mouky
Špaldová mouka celozrnná hladká bio
není skladem
- 200 mililitrů mléka
- 100 gramů rozpuštěného másla nebo ghí
- 80 gramů
třtinového cukru nebo panely
Třtinový cukr přírodní bio
není skladem
- 1 ks celého vejce
- 1 ks žloutku
- ½ kostky droždí
- 2 lžíce
nasekaných lískových nebo vlašských ořechů
Lískové ořechy jádra bio
179,90 Kč - 1 lžíce
rozinek
Rozinky bio
není skladem
- 1 lžíce
brusinek
Brusnice klikva s jablečnou šťávou bio
není skladem
- 2 lžíce
pokrájených sušených meruněk
Meruňky sušené nesířené bio
není skladem
- 1 ks rozšlehaného vejce na pomazání
- 1 lžíce
pokrájených mandlí na posypání
Mandle celé bio
není skladem
Postup
Do samostatných mističek si nejprve odvážíme 200 g špaldové a 200 g pšeničné hladké mouky a 80 g třtinového cukru.
Do vlažného mléka rozdrobíme půl kostky droždí a z mističek, kam jsme si odvážili mouku a cukr, přidáme lžíci cukru a několik lžic mouky tak, aby nám vznikla řídká kaše. Vytvořili jsme kvásek, který necháme 20 minut vzejít.
Jakmile máme kvásek připravený, všechny zbylé ingredience (mouku, cukr, vejce, žloutek, rozpuštěné máslo, nasekané ořechy a ovoce) přidáme ke kvásku a vypracujeme vláčné těsto. Necháme pod utěrkou kynout na teplém místě asi 1 hodinu.
Těsto si po vykynutí rozdělíme na 6 válečků, ze kterých smotáme cop. Potřeme rozšlehaným vajíčkem, posypeme nasekanými mandlemi a necháme ještě 15 minut na plechu kynout. Pečeme v rozpálené troubě asi 40 minut na 180 °C. TIP: Stejné těsto můžeme použít i na velikonoční mazanec. Uvařte si k bábovce vánoční drink na lžičku.