Ingredience:
- 100 g ovesných vloček
- 1 l vody
- koření a sladidla podle chuti
Pomůcky:
- sáček na výrobu rostlinného mléka
Postup:
Ovesné vločky namočíme na 3 hodiny do studené vody. Poté vodu slijeme, doplníme 1 litrem čisté vody a umixujeme. Nakonec mléko přecedíme přes plátýnko a máme hotovo!
Rostlinné mléko si můžeme vylepšit podle své fantazie a chuti. Spolu se surovinou můžeme namočit pár datlí a rozmixovat je. Mléko se příjemně osladí. Přidat můžeme taky své oblíbené koření. Například skořici, kurkumu, kardamom, vanilku nebo jen špetku soli.
Mléko uchováváme v lednici a z uzavřené nádoby jej spotřebujeme do 3 dnů. Suchou drť z mléka využijeme na vaření nebo pečení.
U výroby rostlinného mléka platí 100 gramů suroviny na 1 litr vody. Můžeme použít různé druhy oříšků a semínek, kokos, pohanku, rýži, mák nebo třeba quinou. Délka máčení se odvíjí od druhu suroviny. Například ovesné vločky a mák (mletý) stačí dát do vody jen na pár hodin, oříšky musíme nechat máčet přes noc. Oříšky, semínka a obiloviny můžete libovolně kombinovat, zkoušet různou hustotu a poznávat nové chutě.